Karneval!

Då var det dags för årets höjdpunkt här i Brasilien, karnevalen. Som svensk vet man mest om karnevalen i Rio de Janeiro, men det finns karnevaler i nästan alla städer under denna veckan. Och när man pratar med en brasilianare så är det inte karnevalen i Rio som anses vara den bästa utan då ligger karnevalen i Salvador eller Recife högst på listan. Om vi har förstått det rätt så kan man dela in karnevalerna här i Brasilien i två kategorier, dels den som är mer av ett stort karnevalståg där de olika samba skolorna tävlar mot varandra. Det är den typen som finns i Rio men också här i Manaus (karnevalen här i Manaus skall vara den tredje största av sin typ efter den i Rio och den i São Paulo). Förutom denna typ finns det karnevaler som är mer utav en stor gatufest, där alla är ute på gatorna och dansar till samba musik tillsammans, det är denna typ av karneval som finns i bland annat Recife och Salvador.
Här i Brasilien har man spridit ut karnevaldagarna så under Rio de Janeiros karnevaldag har ingen annan stad karneval, så man kan följa deras karneval på tv:n. Här i Manaus var det stora karnevaltåget på natten mellan lördagen och söndagen.
På karnevaldagen hade vår vän Guillaume och hans flickvän Priscila bjudit med oss ut för att titta på karnevalen. Guillaume har vi träffat på universitetet där vi delar rum med honom, han är doktorand från Frankrike som sedan drygt ett år tillbaka arbetar på universitetet här i Manaus. Kvällen började vid halv åtta tiden med att vi träffade dem båda på ett köpcentrum och tog en öl tillsammans. Därefter gick vi tillsammans till karnevalområdet som låg en bit därifrån. För att komma i på området man tvungen att gå igenom en säkerhetskontroll där man blev visiterad av poliser och fick visa upp handväskan. Väl inne på området hade karnevalen precis börjat och vi satte oss på en av läktarna för att kunna se bra. Karnevalen var helt fantastiskt och går inte att beskriva med ord och tyvärr gör inte våra bilder karnevalen rättvis heller. Vi satt och häpnades över de vackra ekipagen och för varje nytt ekipage blev de bara större och vackrare. Vi satt där på läktaren och tänkte, det här ekipaget måste vara det största och vackraste, men nästa ekipage som kom slog alltid den tidigare och ekipagen blev bara större och vackrare än det tidigare.
Karnevalen är inte bara en uppvisning för samba skolorna utan är en tävling som tas på yttersta allvar. Längs karnevaltåget satt det ett antal domare som bland annat bedömde kläderna, koregrafin och ekipagen. Varje samba skola hade förutom ett stort ekipage även en samba drottning (bestående av en kvinna med ytterst lite kläder) och en flaggbärare med en kjol på en radie av ca 1,5 meter även dessa bedömdes av domarna.
Karnevaltåg började vid åttatiden på kvällen och slutade inte fören sjutiden på söndagsmorgonen, men vi orkade inte riktigt vara med så länge utan gav upp vid 1-2 tiden på natten. Här nere kan ni se några av de bilder som vi tog under kvällen.
Guillaume och Gustaf i köpcentrumet innan karnevalen...
... Och Malin och Priscila.
Arenan var överfull med folk, både på läktaren och i tåget (de största samba skolorna som deltog hade ca 4 000 personer var som deltog i tåget).
Ett lite smakprov på hur ekipagen kunde se ut...
.. och ytterligare ett exempel...
... och ett till..
... och som sagt de blev bara större och vackrare.
Och här är ett exempel på en av flaggbärarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0