De sista dagarna i Salvador

Lördagen var lugn och vi gjorde inte så mycket då vi båda väldigt matta efter utforskandet av Salvadors centrum dagen innan i den 30 gradiga hettan. Därför börjades dagen på hotellets terrass i ett försök att återfå vätskebalansen och försöka vänja kroppen vid värmen som är här nere. Men senare på dagen när det hunnit bli lite svalare blev det dock några dopp i havet.

 

Under söndagsnatten regnade lite och söndags förmiddag var ovanligt sval och behaglig därför passade vi på att ta en promenad till det närbelägna fortet, Forte de Santo Antônio. Fortet är från 1535 och har används för att skydda sig på de nederländska anfallen under 1600-talet men idag används bara fyren och i fortet finns ett museum, som vi dock inte besökte. Mitt på dagen var hettan tillbaka och vi placerade oss återigen på hotellets terrass och tittade på segeltävlingen som pågick på stranden under just denna dag. Därefter gick vi ut och åt på en brasiliansk-schweizisk restaurang och åt en typisk brasiliansk fiskgryta baserad på kokosmjölk bland annat. Grytan var riktigt god och restaurangen var väldigt mysig, kan rekommenderas om någon har vägarna förbi.

 

Idag måndag har varit full av trevliga möten med brasilianare, först träffade vi på ett gäng brasilianare på stranden som vi satt och snackade med. När vi sedan var ute och åt frågade plötsligt killen som satt bredvid oss om vi var från Sverige på svenska. Det visade sig att han var från Brasilien men sedan några år tillbaka bor och har familj i Sverige.

 

Och så helt plötsligt var veckan i Salvador slut och imorgon är det dags att åka till Manaus där vi ska spendera de nästkommande nio veckorna.

Exempel på hur en gatan kan se ut här i Salvador.

 

Fortet

Den gula byggnaden närmast i bild är vårt hotell Village novo.

Solnedgång från terrassen
Segeltävlingen
Den väldigt goda hotellfrukosten som vi båda kommer sakna nu när vi lämnar Salvador.

De första dagarna i Salvador

I torsdag var det första dagen här i Salvador, förmiddagen spänderades att utforska närområdet här i Barra som stadsdelen heter. Tanken var att vi skulle köpa oss varsitt badlakan att ha med oss till stranden vilket visade sig svårare än man kunde tro, var och varannan butik hade bikinis och flippflopps men det visade sig bara vara en butik som hade badlakan och denna butik var förklädd som tygaffär vilket gjorde att vi behövde gå förbi butiken minst fem gånger innan vi insåg att de även sålde badlakan. När vi sedan väl hade inhandlat våra badlakan gick vi ner till stranden som var helt fullpackad av människor som solade och försäljare så det var inte lätt att hitta en ledig plats.

Resten av torsdagen spenderades på stranden och på hotellets takterrass som både har svalkande skugga och utsikt över hela stranden.
I fredags tog vi bussen in till centrum cidade alta och cidade baixa efter fått en vägbeskrivning på portugisiska av hotellet vilken buss vi skulle ta in. Och allt var vi lite stolta när vi lyckades ta rätt buss in till stan och hem igen. Salvadors centrum är uppdelat i två delar dels cidade baixa som ligger nere vid hamnen och dels cidade alta som ligger på en höjd och dessa båda stadsdelar länkas samman med en hiss och en linbana.
Vi började gå runt i cidade alta och området Pelourinho som är med på unescos världsarvslista och har en mängd barockkyrkor och kolinalbyggnader. Området var fullt av turister och därav var det även väldigt många gatuförsäljare som sålde allt från vatten till smycken och i varje gatuhörn stod minst en polis. Efter att ha gått runt i cidade alta tog vi hissen ner till cidade baixa där stadens affärsdistrikt ligger och här fanns även en stor marknad som vi gick ett varv runt. Det fanns dock inte lika mycket att se i cidade baixa så vi åkte snart upp igen till cidade alta för att äta. Efter vi ätit vår "hamburgare och pommes" (vilket bestod av bröd, kött, ost och ca 10 stycken pommes) så åkte vi tillbaka till hotellet för att spendera resten av eftermiddagen på hotellets terrass med yatzy spelande.
Hotellets terrass
Vyn från Terrassen
Cidade Alta
Hissen som binder samman Cidade alta och Baixa
Kollinialhus i cidade alta

Resan till Salvador

Så var det äntligen dags för att åka till Brasilien, efter flera månader av planering och väntan. Resan började med tågresa från Karlskrona till Kastrup den 24 januari kl 21.40, när vi sedan kom till Kastrup hade vi framför oss fem timmar väntetid innan flyget skulle gå, de spenderades på en hård och kall bänk på en kallt, öde Kastrup, sov här var det ingen idé att ens försöka göra.

När vi sedan väl kom på flyget till Frankfurt var vi så trötta så vi somna innan planet hann lyfta och vaknade igen när det landade, vi sov så djupt att vi helt missade frukosten som de andra på planet fick. Framme på Frankfurt flygplats hade vi två timmar på oss innan nästa plan skulle gå. Det vi trott skulle bli en seg väntan på nästa plan blev mer en lång promenad från ena planet till det andra. Vi visste att Frankfurt var en stor flygplats men att det skulle ta en timme att bara gå från det ena planet till det andra hade vi kanske inte riktigt anat. Och i kön till säkerhetskontrollen innan gaten tvivlade vi nästan på att vi någonsin skulle komma på planet. Kön var lång och personalen hela tiden nya barnfamiljer eller äldre som skulle få gå före. Men trots den ortoligt långa kön kom vi med planet till Salvador och den nästan 11 timmars långa resan gick smidig trots att den saknade vaganser så som egen tv eller det faktum att man var tvungen att betala för flygbolagets hörlurar.
Framme på Salvadors flygplats har kl hunnit bli fyra (åtta svensk tid) och vi hittar ganska snart en taxi till hotellet. Taxiresan går bra och på den halvtimme som resan tar hinner vi se en hel del av staden och dess favelas.
Väl framme på hotellet är vi väldigt trötta och orkar inte gå ut och äta som vi hade planerat utan vi går till närmaste mataffär och köper massor av frukt och vatten för att sedan gå hem till hotellrummet för att äntligen få sova.
Abraços
På tåget från Karlskrona till Köpenhamn.
På tåget från Karlskron till Kastrup.
Den ovanligt goda flygplansmaten.
Den ovanligt goda flygplansmaten bestående av pasta och coleslaw.

MFS-kurs i Uppsala

Oí!
För att kunna få åka iväg med SIDAs MFS-stipendium så krävs det att man går en tvådagars kurs i Uppsala. Så denna torsdagen och fredagen var vi iväg till Uppsala för att gå kursen. På kursen var vi dryga 50 studenter som alla hade fått stipendiumet och skulle över hela världen. Övervägade var dock studenter som skulle till Afrika så som Tanzania och Kongo, men det fanns även studenter som skulle till bland annat Thailand, Kina, Kuba m.m. Till Brasilien var vi sammanlagt sex stycken som skulle, dock var det inga fler som skulle till norra Brasilien som vi ska.
Under de två dagarna fick vi lära oss allt från alla faror som kan finnas i de länder som vi skulle till så som sjukdomar och rån. Men vi hade även intressanta diskusioner om forskningsetik och fick höra gamla MFS-studenter berätta om deras resor och vilka kulturkrockar de varit med om. Överlag var dagarna väldigt givande men även väldigt läskiga för vi börjar nu sagt förstå att det inte är många dagar kvar nu tills vi vårt flyg avgår från Köpenhamn.
Abraços
Malin & Gustaf

RSS 2.0